Maak een afspraak

Na het invullen van het formulier, nemen we binnen 2 werkdagen contact met u op om een afspraak in te plannen. 

Welke behandeling past bij mij?
Uw leeftijd
Welke behandeling past bij mij?
Heeft u een leesbril of multifocale bril nodig?
Welke behandeling past bij mij?
Welke sterkte heeft u?
Welke behandeling past bij mij?
Hoe groot is uw cilinder afwijking?

Keratoconus

Over keratoconus

Keratoconus is een aandoening waarbij de collageenvezels in het hoornvlies minder stevig met mekaar verbonden zijn, waardoor het hoornvlies steeds verder verzwakt en uitpuilt. Het krijgt bijgevolg een onregelmatige kegelvorm in plaats van de ronde vorm die een gezond hoornvlies heeft. Het woord 'keratoconus' komt dan ook van het Griekse woord keratos (hoornvlies) en het Latijnse woord conus (kegel). Dit zorgt ervoor dat de cylinderafwijking toeneemt waardoor het zicht steeds minder goed wordt en uiteindelijk ook niet meer te corrigeren is met een bril.

De precieze oorzaak van keratoconus is niet volledig bekend, maar het lijkt een combinatie van genetische aanleg, ontsteking en wrijven in de ogen. Het is dus belangrijk dat broers/zussen gecontroleerd worden. De aandoening begint vaak in de puberteit en kan progressief verergeren tot de leeftijd van 30 jaar. Meestal zijn beide ogen aangetast, maar is er wel een verschil in ernst.


In de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde Maastricht wordt voortdurend wetenschappelijk onderzoek verricht naar de diagnostiek en behandeling van keratoconus. Bij het ACRC bieden we ook oplossingen voor patiënten met keratoconus zodat zij toch een zo goed mogelijk zicht behouden, al dan niet met bril. Hieronder vindt u ons breed scala aan verschillende behandelopties. Bij het vooronderzoek wordt onderzocht voor welke behandeling u in aanmerking komt. Het is belangrijk om beseffen dat zowel de diagnostiek als de behandeling bij keratoconus vaak uit meerdere stappen bestaat, in tegenstelling tot bij een gezond oog. Dit komt doordat we niet enkel de kwantiteit van het zicht moeten verbeteren (percentage zicht), maar vooral ook de kwaliteit van zicht (geen vervormd beeld meer door het vervormde hoornvlies). Ook zijn de resultaten minder voorspelbaar, aangezien het afwijkende en dus minder voorspelbare ogen zijn. Dit wordt uitgebreid met u besproken op het consult.

Tot 1 op 375 Nederlanders
heeft keratoconus blijkt uit een epidemiologische studie.

Verslechtering voorkomen

Niet meer wrijven in de ogen

De oorzaak van keratoconus is meervoudig. Enerzijds is de aandoening erfelijk, maar anderzijds blijkt dat (allergische) ontsteking en wrijven in de ogen ook zeker bijdraagt aan de verslechtering. Wanneer men hard wrijft in de ogen met de knokels of vingertoppen, vervormt en verzwakt dit het hoornvlies. Op het internet zijn talloze filmpjes te vinden waarin met een MRI scan live wordt getoond hoe uitgesproken een oog vervormd wordt tijdens het wrijven.

Het is dus uiterst belangrijk om niet (meer) in de ogen te wrijven. Automatismen afleren is moeilijk, maar deze tips kunnen helpen:

- Vraag uw omgeving om er op te letten en u erop aan te spreken.
- Indien de oogarts bij het onderzoek een allergische reactie opmerkt, kunnen er oogdruppels tegen allergie worden voorgeschreven. Deze worden tweemaal daags gebruikt en kunnen de jeukklachten verminderen.
- Wanneer de drang om in de ogen te wrijven te groot is, kan men met de vingertoppen op het bot rondom het oog wrijven (finger-to-bone, Prof. Cummings) om eenzelfde gevoel te bekomen zonder het hoornvlies daadwerkelijk verder te beschadigen.

Crosslinking (CXL)

Crosslinking is een methode om de uitpuiling van het hoornvlies te stabiliseren. Bij deze behandeling wordt onder druppelverdoving het oppervlakkig huidlaagje van het hoornvlies verwijderd, zodat de vitaminedruppels nadien beter kunnen doordringen. Het oog wordt dan gedruppeld met riboflavine (vitamine B2), waarna het hoornvlies belicht wordt met ultraviolet A-licht. De combinatie van beide zorgt ervoor dat de collageenvezels in het hoornvlies extra verbindingen met elkaar gaan vormen. Hierdoor wordt het hoornvlies sterker en gaat het minder uitpuilen. Er bestaan verschillende crosslinking profielen, zo nodig aangepast aan de dikte van uw hoornvlies.

Het is belangrijk om weten dat het doel van crosslinking is om verdere verslechtering te voorkomen. Het doel is dus niet om het zicht te verbeteren. Eenmaal er een stabiele situatie is gerealiseerd, kan men één van onderstaande ingrepen uitvoeren om ook het zicht te verbeteren, al dan niet met behulp van bril of contactlenzen. Indien nodig, wordt crosslinking meteen gecombineerd met één van onderstaande behandelingen. Er wordt met u besproken wat in uw geval de beste optie is.

Hoornvlies hervormen

Harde, piggyback en sclerale lenzen

Zachte contactlenzen zijn niet sterk genoeg om het hoornvlies terug in de goede vorm te duwen. Bij milde keratoconus worden daarom vaak vormstabiele (harde zuurstof-doorlatende) contactlenzen gebruikt die een nieuw regelmatig oppervlak vormen.

Bij matige tot ernstige keratoconus is de kegelvorm van het hoornvlies echter zo uitgesproken, dat deze schuurt tegen de contactlens en een andere oplossing moet worden gezocht. Bij een piggyback systeem wordt een zachte lens als buffer geplaatst tussen het hoornvlies en een harde contactlens. Een andere optie zijn scleralenzen; dit zijn grote op maat gemaakte lenzen die op het oogwit (sclera) steunen. Ze creëren een met vocht opgevulde ruimte tussen de lens en het kegelvormige hoornvlies, zodat er een optisch regelmatiger brekingsvlak ontstaat. De tekening links toont hoe dit werkt. Aan het dragen van deze scleralenzen gaat een gewennings- en leerproces aan vooraf.

Het is een kunde om bij deze bijzondere ogen toch een zo goed mogelijk passende contactlens aan te meten. Wij werken daarom samen met Visser Contactlenzen. Zij hebben uitgebreide ervaring met het aanmeten van contactlenzen bij bijzondere ogen.

Laserbehandeling

Bij milde tot matige keratoconus bestaan er specifieke laserbehandelingen. Dit zijn geen laserbehandelingen zoals bij gezonde hoornvliezen om van de bril of contactlens af te komen, maar zeer oppervlakkige, op maat gemaakte laserprofielen die het kegelvormige hoornvlies voorzichtig wat bijschaven om een regelmatiger hoornvliesoppervlak te krijgen. Op die manier wordt de kwaliteit van zicht beter. Middels veelvuldige berekeningen wordt er bepaald hoe men met zo min mogelijk weefsel te verdampen, toch een zo goed mogelijk resultaat behaalt. Het doel is om de scleralenzen beter te verdragen of het zicht met een gewone bril te verbeteren.

Intacs ringen

Bij matige keratoconus kunnen Intacs ringen geplaatst worden in het hoornvlies. Er wordt met een laser een tunnel gecreëerd in het hoornvlies waar de Intacs ringen in geschoven kunnen worden. De ringen zijn gemaakt van een helder, lichaamsvriendelijk plastic materiaal (PMMA) dat al meer dan 50 jaar gebruikt wordt voor contactlenzen en kunstlenzen bij staaroperaties. Ze bestaan in verschillende diktes en afmetingen, aangepast aan de vorm van het hoornvlies. De ringen herverdelen de druk in het hoornvlies, zodat de kegelvorm afgevlakt wordt. Het doel is om dankzij deze regelmatigere vorm van het hoornvlies beter te kunnen zien met bril, of om contactlenzen beter te kunnen verdragen.

Donorweefsel

Bij matige tot ernstige keratoconus kan er ook donorweefsel worden toegevoegd. Dit kan zowel artificeel weefsel (Allotex) als humaan weefsel (KeraNatural, CAIRS) zijn. Deze behandeling is in studies onderzocht, en wordt momenteel in verschillende landen op de markt gebracht.

Voorlopig is dit nog niet beschikbaar in Nederland.

Goed zien zonder bril of lenzen

Implantable Collamer Lens (ICL) of Arti-lens

Bij milde of centrale vormen van keratoconus kan een Implantable Collamer Lens (ICL) of Arti-lens worden bij geplaatst om de refractie-afwijking inclusief cylinder te corrigeren. Indien de aandoening te vergevorderd is, moet eerst één van bovenstaande behandelingen plaats vinden om het hoornvliesoppervlak zo stabiel en/of regelmatig mogelijk te maken.

Goed om te weten

Wij bieden verschillende behandelopties voor patiënten met keratoconus en bespreken met u voor welke behandeling u al dan niet in aanmerking komt. Het is belangrijk om beseffen dat de behandeling bij keratoconus vaak uit meerdere stappen bestaat, in tegenstelling tot bij een gezond oog, zowel qua diagnostiek, als behandeling.

Het behandelplan kan bestaan uit meerdere stappen.

De aangeraden behandeling kan verschillen per oog, aangezien de ernst van keratoconus ook verschilt per oog.

Wij behandelen 1 oog per keer.

Sommige behandelingen worden vergoed, andere niet, afhankelijk van de metingen.

Na de behandeling krijgt u instructies van ons mee.

Ook na de behandeling van 1 of 2 ogen, blijft jaarlijkse opvolging van beide ogen belangrijk tot een veilige leeftijd bereikt is.

Hoe we te werk gaan 

Wanneer u voor een behandeling kiest bij ons, begeleiden we u stap voor stap door het hele proces.

01
Afspraak maken

Neem contact met ons op om een afspraak te maken of voor meer informatie. Ons team staat klaar om uw vragen te beantwoorden.

02
Vooronderzoek

Op de afgesproken dag komt u naar onze kliniek voor een uitgebreid vooronderzoek door ons gespecialiseerd team.

03
Consultatie

Meteen na het vooronderzoek vindt de consultatie plaats waarbij we uw ogen en uw behoeften bespreken. U krijgt alle informatie over de behandeling.

04
De behandeling

Op de dag van de behandeling verwelkomen we u in onze kliniek. Ons team zorgt ervoor dat u zich comfortabel voelt.

05
Nazorg

Na de behandeling volgen we uw herstel met regelmatige controles. Heeft u vragen? Stel ze gerust!

Wat te doen bij calamiteiten?

Als het oog na de behandeling toenemende mate klachten vertoont (roder, pijnlijker of minder zicht dan de eerste dag na de behandeling), neem dan telefonisch contact met ons op via 043-3876800.

Met oog voor de patiënt staan we ook 's avonds en 's nachts klaar voor spoedgevallen, want uw welzijn staat bij ons voorop. Bel buiten de werkuren naar de SEH via 043-3876700 en vraag om doorverbonden te worden met de dienstdoende oogarts. 

Bekijk onze andere behandelingen

ICL (Implantable Collamer Lens)

Bij een ICL behandeling wordt een zachte kunstlens net voor de eigen lens bij geplaatst.

De behandeling is omkeerbaar.

Als een laserbehandeling niet mogelijk is.

De lens is niet zichtbaar voor het blote oog.

€ 2.750 - € 2.950 per oog.
Inclusief medicatie, 2 jaar nazorg.
Lees meer
RLE (Refractive Lens Exchange)

Bij een RLE behandeling wordt de natuurlijke lens vervangen door een kunstlens.

De behandeling is onomkeerbaar.

Behandelt ook ouderdomsverziendheid.

Verschillende lenstypes, afhankelijk van uw levensstijl.

€ 2.600 - € 2.900 per oog.
Inclusief medicatie, 2 jaar nazorg.
Lees meer
PRK (Photorefractive Keratectomy)

PRK is een laserbehandeling waarbij het oppervlak van het hoornvlies gelaserd wordt.

Trager herstel.

Geschikt voor dunne hoornvliezen.

Minimale leeftijd is 18 jaar.

€ 1.635 per oog.
Inclusief medicatie, 2 jaar nazorg.
Lees meer
Femto-LASIK (Femtosecond-Laser-Assisted In Situ Keratomileusis)

Femto-LASIK is een laserbehandeling die een flapje creëert in het hoornvlies zodat de laserbehandeling op een dieper niveau kan plaatsvinden.

Snel herstel.

Nauwkeurig resultaat.

Minimale leeftijd is 18 jaar.

€ 1.750 per oog.
Inclusief medicatie, 2 jaar nazorg.
Lees meer
Terugkerende wondjes

Bij een deel van de bevolking zit het huidlaagje van het hoornvlies niet stevig vast op de onderliggende lagen met bijgevolg pijnlijke terugkerende wondjes of verminderd zicht.

Oppervlakkige behandeling.

Wanneer oogdruppels en bandagelenzen geen effect hebben.

Minimale leeftijd is 18 jaar.

Vergoed door verzekering.
Lees meer
Arti-lens (Artisan, Artiflex)

Bij een Arti-lens behandeling wordt een harde kunstlens aan het regenboogvlies vastgemaakt.

De behandeling is omkeerbaar.

Voor extreem hoge sterktes.

De lens is zichtbaar voor het blote oog.

€ 2.300 - € 2.750 per oog.
Inclusief medicatie, 2 jaar nazorg.
Lees meer
Arti-plus

Bij de Arti-plus behandeling wordt een multifocale kunstlens aan het regenboogvlies vastgemaakt.

De behandeling is omkeerbaar.

Behandelt ook ouderdomsverziendheid.

De lens is zichtbaar voor het blote oog.

€ 2.300 per oog.
Inclusief medicatie, 2 jaar nazorg.
Lees meer

WIJ HELPEN U GRAAG

Maak een afspraak

Wilt u een afspraak maken en de mogelijkheden bespreken? Klik verder en vul het formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om uw bezoek in te plannen. Ons team staat klaar om u de beste zorg te bieden en al uw vragen te beantwoorden. We kijken ernaar uit u te verwelkomen in onze kliniek.

Cookies & Privacy

Wij gebruiken cookies

Google Analytics
Visitor statistics, website visits and usage are measured and user data is collected anonymously.

Vimeo
Data is collected about the user's visits, such as which pages were read.

YouTube
Click behavior, videos viewed and customized preferences are collected. Visitor information and user behavior are used for advertisements.